Kontakt os

Send os en mail

info@thyokobaer.dk

Ring til os

Tlf.: 21 76 29 20

13 + 10 =

Familien bag Thy Økobær

Dorthe Nielsen

Alt-mulig-dame og mor, der er lidt over det hele, men især står for vores selv-pluk, messer og markeder.

Niels Christian Bach Nielsen

Indehaver, alt-mulig-landmand og far, som har lidt at gøre med alt, hvad vi laver.

Stine Bach Nielsen

Gartner og datter, som især står for dyrkning af bær og produktion af saft og sirup.

Søren Bach Nielsen

Smed og søn, står for service og vedligehold af vores maskiner og er en del i marken.

Single estate

Dorthe og Niels Chr. er 5. generation på slægtsgården Bakgaarden:

Alle vores produkter har rødder i jorden lige her rundt om gården. Saften presser vi af de bær, vi selv dyrker på vores marker, og af den råvare fremstiller vi drikkeklar saft, vin og sirup af allerhøjeste kvalitet.

Dyrket, presset og færdigproduceret her på gården. Det må da kunne kaldes Single Estate Juice!

 

Cirkulær økonomi

Hos Thy Økobær arbejder vi så vidt muligt i harmoni med naturen, og vi dyrker jorden økologisk, så vores færdige produkter bliver så rene og naturlige som muligt.

Vores frugtbuske vokser på marker lige rundt om gården midt i Thy. Imellem rækkerne sår vi rødkløver og hvidkløver, som skaber basis for en god biodiversitet. Kløvernes blomster tiltrækker bl.a. bier, som også bestøver bærbuskene. 3 gange om året høster vi kløveren og lægger afklippet ind under buskene. Det minimerer mængden af ukrudt, holder på fugten, og gøder samtidig planterne.

På nogle af vores marker dyrker vi andre afgrøder som fx korn i blandingskultur med kløver. Denne dyrkningsmetode, sammen med et naturligt sædskifte, gør jorden mere frugtbar og holder på kvælstoffet, så det ikke forsvinder ud i åer og vandløb. Det betyder samtidig også en større biodiversitet og bedre og mere robuste afgrøder.

Vi har fokus på at minimere vores CO2-aftryk yderligere og ønsker derfor at kunne fremstille kompost af halm og grøngødning fra vores egne marker.

Produktionen

Vores produktionsfaciliteter er indrettet i de tidligere stalde og lader på gården.

Når vi høster bærrene, fryser vi dem ned i portioner på ca. 230 kg. Når høsten er i hus, bliver det hele tøet op, og frugten bliver koldpresset for at bevare flest mulige vitaminer og mineraler. Saften presses uden brug af enzymer, som betyder, at der kun kan presses 65-72% af saften ud, men til gengæld står vi med et renere og finere produkt. Den færdige saft kommes i 10 kilos spande, som igen fryses ned. Ved hver ny indfrysning frigives frugtsukker, og vi kan dermed reducere mængden af tilsat sukker i produktionen.

Vi bruger ingen tilsætningsstoffer i vores produkter, og der er kun tilsat vand og dansk økologisk sukker. Både saft, sirup og shots bliver pasteuriseret ved 90 grader, så de får 1-1½ års holdbarhed.

Vinen gærer vi på bærrenes egen vildgær, og her er der også kun tilsat vand og dansk økologisk sukker. Opskriften stammer fra oldemors kogebog fra 1907.

Bakgaarden

Bakgaarden ligger i et naturskønt område tæt på Nationalpark Thy med Limfjorden mod øst og Nordsøen mod vest. Gårdens marker grænser op til Ove Sø, som via Hvidbjerg Å er forbundet med flere søer og Krik Vig, og som tilbyder levesteder for masser af vildt bl.a. oddere.

Stuehuset på slægtsgården rummer en spektakulær kælder fra 1600-tallet. Kælderen er bygget af kampesten, og i forbindelse med en nylig renovering er den blevet opdateret med en flot stentrappe, bedre loftshøjde og indlagt vand. Her tilsmages gårdens unikke frugtvin, og der udvikles drinks med Thy Økobærs sirup og saft som vigtige ingredienser. Derudover bruges kælderen mest ved festlige lejligheder i privat regi, hvor den selvsagt er et stort hit.